Célunk

Blogunk célja, hogy kapcsolatot teremtsen a könyvek olvasói, szerzői és kiadói között. Olyan fórumot kívánunk létrehozni, ahol mindenki megoszthatja véleményét az általa olvasott könyvről másokkal, és - amennyiben magyar szerzője van a könyvnek - a szerzővel is.

Utolsó kommentek

  • timurlink: Neil Gaiman - Al Sarrantonio: 27 képtelen történet Metropolis Média Kiadó „A legutolsó történet E... (2011.07.30. 11:16) Költözés
  • Garfield: Még csak annyit: Ha kijönne a sorozat DVD-n, Tokaji Zsolt alámondásával - természetesen nem a szöv... (2008.11.06. 10:45) Szólítsatok Brad Pittnek
  • Utolsó 20

Partnereink

Nő a sötétben

2008.11.05. 20:56 | mitolvasol | Szólj hozzá!

Elena Ferrante

Nő a sötétben

Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.

2008.

"A hölgy egy álnéven író olasz írónő. Őt a történetmeséléssel ellentétben a lélek mélységei érdeklik. A hősnő egy 48 éves egyetemi tanárnő, aki magányos nyaralása közben felfigyel egy nőre és kislányára a tengerparton, szemmel tartja őket, és eközben eszébe jut az egész élete - a fiatal nő tükröt tart elé, és az asszony nem fél belenézni...
Nagyon jó olvasni; az érthetetlen női szeszély regénye, a hősnő az egyik pillanatról a másikra válik ingerültté vagy támad sírhatnékja - a z egyes szám első személyű elbeszélés azonban mind a tökéletes önreflexiót, mind a többé-kevésbé hiteles, racionális magyarázatot biztosítja, így a hangulatváltások nem maradnak érthetetlenek. Eleinte nehéz volt felvenni a ritmusát (mert nincs neki: csapong, akár a szereplők kedélye), a végére azonban szinte letehetetlen volt.
Miért jó ez a regény? Mert bár a sztorija nagyon sovány (van neki, de mellékes - a cselekmény van a szereplőkért, nem pedig a szereplők okozzák a cselekményt, és ez bizony ritka jelenség), de a női lélek minden rezdülése olyan pontosan le van írva, ahogy még sosem olvastam. Aki azt mondja, nem érti a nőket, olvassa el. És megérti majd, hogy ennek az az oka, hogy sok szerepet kell játszaniuk, sok maszkot kell viselniük, sok mindenkinek kell megfelelniük - és aztán egy szép napon rájönnek, hogy saját magukat állították a sor végére. Ha egy családanya erre feleszmél és tesz ellene, akkor jön a kataklizma. Más kérdés, hogy társadalmilag a mai napig nem elfogadott, ha egy nő megvalósítja önmagát. Márpedig a mi hősnőnk éppen egy ilyen asszony.
A regény stílusa pompás, magával ragadó, és bár a fordítás helyenként lehetne jobb (sajnos, egyértelmű volt, hogy nem lektorálták - annak ellenére, hogy nem tudok olaszul), a könyv letehetetlen.
Pasiknak is." 8,5/10 Fruzsimanó

Címkék: 2008 magvető kiadó szépirodalom elena ferrante ajánlotta fruzsimanó

A bejegyzés trackback címe:

https://mitolvasol.blog.hu/api/trackback/id/tr35752852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása